onsdag 1 maj 2013

Två ägghalvor i Helsingfors - dag ett.

I helgen var jag och Astrid i Helsingfors. Vi har känt varandra i tio år vid det här laget - götapetter! Klart man ska fira det med en resa till vårt kära grannland i öst. 

Vädret var stiligt stålgrått:


Och på husen fanns det himla roliga gubbar. På porten bredvid fanns det två till, men de såg så läskiga ut att jag inte vågade plåta dem ens. Så du får nöja dig med Roffe och Ragnar (vilket de här typerna uppenbarligen heter):


Vissa hus var nya och andra var gamla. Lite som i Stockholm dårå.


Vi begav oss till första stoppet på resan: Fazer kafé! Personerna på bilden tittar på avspärrningarna utanför Justin Biebers hotell. Det var mycket skrik och skratt där. Det var fint.


Hur ska man kunna välja bland de här fina presentkartongerna? Nä, det kan man inte. Så då får man vända sig åt vänster istället, för där är...


 ...mackorna! För två trötta korvar som gick upp klockan tre samma morgon så var det himmelskt att se alla smarriga smörgåsar. Men vad är grejen med att fylla en croissant med ost och skinka? Alla vet ju att en croissant är godast med marsipan i sig.


För den antecknande intresseklubben kan jag meddela att det blev ostfylld bagel och budapestrulle till fika. Och kaffe! Hela baljor med kaffe. Eller två koppar iallafall.

Hursomhelst, mätta och inte så pigga (vi hade ju vaknat klockan tre, remember?) så traskade vi vidare till Akademiska bokhandeln.


Gud så grant! Man ville gå omkring hela dagen och känna sig kulturell. Men vi nöjde oss med nån timme eller så.


Jag såg en söt katt:


En kul grej med Helsingfors är att alla vägskyltar står på både finska och svenska. Det känns lite konstigt men väldigt praktiskt för en turistande svensk som gärna vill veta vad gördel heter på finska:


Men var ligger då Marimekko? Ta sikte på Darth Vader, och sväng till höger. Framme!


Färgexplosion var bara förnamnet. Två våningar färgprakt och mönsterkaos, vansinnigt trevligt. Det var roligt soundtrack till butiken, nån slags skärgårdsskiva som med jämna mellanrum lät höra ett PLUMS som om man släpper en sten i vatten. Eller annat som plumsar. Höhö. 

(kom ihåg: vi gick upp klockan tre på morgonen. Kiss-och-bajs-humor är ofrånkomligt.)


Åter till ordningen: jag tyckte den här puffen var så himla fin, och så kul skyltat! Kanske blir det nästa julgranstrend? Puff med paket liksom. En riktig julgransplundring.


Sen gick vi runt i mataffären och larvade oss. Jag knäppte kort på en massa fina förpackningar:


Lemonaden heter Sittis! Hur rart är inte det?


Och i godishörnan kunde man köpa Draculapiller. Jag vågade inte prova.


De här mannagrynspaketen är både väldigt söta och väldigt skrämmande. Mest läskiga tror jag.


Tyvärr hade jag inte plats, annars hade jag köpt med mig en piñata hem. Kunde kanske haft den som handbagage?


Turkisk yoghurt med fez:


Och så såg vi det roligaste av allt, nämligen chipsen. Eller ska jag kanske säga: sipsen?


 Hehe. Hehehe. Det är roligt även om man inte gick upp klockan tre på morgonen. Hurra för Helsingfors!

Inga kommentarer: