söndag 13 februari 2011

Företagshistoria.

På loppisen igår köpte jag en bit företagshistoria. För fem kronor blev jag stolt ägare till Pocket Shop Guide Vintern 1999/2000.

Det måste man säga var en bra höjning av priset eftersom guiden var gratis då det begav sig.

Den är tryckt som en riktig pocketbok. Inuti står det ett par rader om varje bok i sortimentet. En del har vi kvar, som Postverket av Charles Bukowski och Dolken från Tunis av Agatha Christie. Andra böcker saknar man, som Don Quijote av Cervantes och Clockwork Orange av Anthony Burgess. Vissa böcker undrar man över. Behövdes verkligen åtta romaner av Staffan Heimerson? Och nio böcker av Robert Ludlum? Skulle vara kul gå omkring i en butik anno 1999 bara för att kolla hur mycket - eller lite - det skiljer sig från idag.

I guiden kan man läsa lite om en tävling som hölls våren 1999, där man skulle motivera varför man vill åka till Indien efter att ha läst De små tingens gud av Arundhati Roy.

Första pris var en Indienresa för två. Det var stiligt, tycker jag.

På baksidan ser man att det vid den här tiden endast finns fyra Pocket Shop-butiker: Centralen, Gallerian, Kulturhuset och Göteborgs Central. Längst ner står det att Pendeln ska öppnas i november.

En liten tidsresa för fem spänn. Det är grejer, det.

Inga kommentarer: