onsdag 28 november 2012

Knäck.

Som butiksbiträde gäller det att vara ute i god tid så att man hinner med julpysslet innan december börjar; innan rösten blir gäll och önskar Gaa Jiil! [så som det sägs när man är glad och i gasen] till alla och envar. 

Jag kokte knäck (notera hur oerhört stajlad den här bilden är):


Eftersom jag tidigare har misslyckats med knäck så gjorde jag allting grundligt den här gången. Jag använde till exempel tomma formar. Det är att föredra framför redan fyllda formar. Tips från coachen.


Sen använde jag en träslev för att röra. Empiriska studier visar nämligen att plastredskap smälter i varm godissmet. Och eftersom jag tycker kulprovet är för stadsbor (läs: jag har aldrig lyckats med det) så använde jag termometer för att veta när smeten var uppe i 125-130°.


Och sen är det bara att pytsa upp smeten. Varje år försöker jag hitta det bästa sättet att få den snabbstelnande knäcksmeten ner i formarna, och i år provade jag att använda såsslev. Det var klurigt.


Och lite kladdigt blev det. Men det tar vi inget extra för. Häpp!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är där några kvar till jul? Jag vill också smaka på dem i febr. när jag kommer :-) Mums!!!!

Mor

mads sa...

Man kan ju alltid koka mera knäck, så mumsigt som det är. :)