tisdag 1 januari 2013

Läsningen under (förra) året.

Håll i hatten! Här kommer ett mustigt inlägg med schyssta böcker och sköna författare. Nu kör vi!

Mitt mål inför 2012 var att läsa två böcker i veckan. Det blev inte riktigt så, men 53 böcker plöjde jag igenom iallafall. Det är 15 747 sidor, vilket ger ett snitt på cirka 297 sidor per bok. En ganska lagom boklängd, om jag får säga det själv.

Årets bokslukarupplevelse:
The hobbit av J. R. R. Tolkien.
När de första filmerna kom för elva år sedan så tragglade jag mig igenom Härskartrilogin. Snark. Jag minns min förvåning när jag var en tjugo-trettio sidor från slutet av Sagan om ringen och insåg att Frodo och gänget aldrig kommer hinna till berget på den korta tiden.
 - Å nej, måste jag läsa alla tre böckerna? Suck.


Men! The hobbit var så mycket bättre: roligare, äventyrligare, lite snack och mera hockey om man så säger. Hade jag läst den som tonåring så hade jag nog nördat ner mig i alvöron, slängkappor och håriga fossingar. Nu nöjde jag mig med att svepas iväg med äventyret. Och det är inte så illa pinkat.

Årets roligaste:
Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper.


Dysfunktionell familj måste sitta shiva tillsammans, alla går varann på nerverna och slänger dräpande (och roliga!) kommentarer efter varandra. Yes please! Både årets roligaste och bitvis sorgligaste bok, skratt och ångest om vartannat. Men mest asgarv. Nu i mellandagarna läste jag den till svenska senast översatta Boken om Joe (som är skriven 2004) men det var helt omöjligt att inte jämföra med Sju jävligt långa dagar, och då vinner Sju jävligt långa dagar helt klart. Sjukt bra. Och en skön titel, inte sant?

Och här passar jag på att smita emellan med rubriken:

Årets författarträff: 
När jag fick säga hej till den sydafrikanske deckarförfattaren Deon Meyer - urtrevlig, rolig och med stort engagemang. Precis en sån författare ska jag bli när jag blir stor.


Jag läste ut hans senaste pocket Tretton timmar på rekordfart, och tror nästan att den är en av hans bästa hittills (har läst tre tidigare också). Gillar kampen mot klockan, de trasiga karaktärerna som är så utsatta i det vackra sydafrikanska landskapet.

Årets dystopi:
Är helt klart World War Z av Max Brooks.


Det är inte enkelt att förnya en genre, men Max Brooks lyckades med att göra zombieapokalypsen fräsch, splatterfylld, rolig och riktigt nagelbandsbitande. Och vilket researcharbete mänskan måste ha gjort! Jisses. Jag är imponerad. Han sätter fingret på en del punkter man inte har tänkt på innan, som undervattenszombies (huvva!) och zombiebedragare. Något så ovanligt som en zombiebok för både zombiefantaster och zombienybörjare.

Årets klassiker:
Och kanske årets bästa läsning blev Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald.


Efter att ha läst Artighetsreglerna av Amor Towles (läs den!) som utspelar sig under trettiotalet i New York så blev jag sugen på att läsa Fitzgeralds gamla goding. Och vad ska jag säga? Inte mer än att jag fattar varför boken är en klassiker. Intrigen, karaktärerna, miljöerna; det känns så tidlöst och samtidigt så modernt. Snabba bilar, vackra människor, glättig yta med ruttet inre: hur bra som helst! Och här längtar jag verkligen till den nya filmatiseringen, tror den kommer vara som ett vackert stilleben med en spyfluga på bästa platsen. Underbart!

Årets Lottabok:
Årets faktiskt enda lästa Lottabok blev Ja, se Lotta av Merri Vik.


Ibland vill man skratta och mysa och äta lakritsbåtar och läsa om snurriga jäntor som jämt hamnar i trubbel. Men efter några förvecklingar blir det ganska vajert ändå, och man kan pusta ut medan man brer sig en smörgås.

What's the plan, Stan?
Jaha, hur blir läsningen under 2013 då? Kanske kommer jag verkligen läsa två böcker i veckan i år. Och kanske läser jag en ny klassiker som får mig att drömma om svunna tider. Och kanske kommer jag slukas upp av någon fantastisk historia som med berättarglädje och äventyr tar mig långt bort. Och kanske blir det mer än en Lottabok i år. Och vem vet, kanske är det i år som jag går med i Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren?

En sak kan jag lova: jag kommer att läsa böcker. Och jag kommer att ha nedrigt kul.

2 kommentarer:

Tina sa...

Jaa, boktips. Alltid uppskattat. =) Och om jag missade att gratta dig (misstänker att jag gjorde det) så säger jag Grattis i efterskott!!!

mads sa...

Tackar tackar! Ja, finfina böcker hela bunten! Och World War Z är verkligen så grym som den verkar. Wohoo!