söndag 19 oktober 2014

Fassbinder, Lenin och jag.

Dag två i Berlin började med smarriga mackor från tanten på hörnet. Alltså, det geni som introducerade remouladsås i smörgåsen förtjänar medalj.


Efter att ha ätit vår frukost på ett skakande tunnelbanetåg så klev vi av vid Potsdamer Platz och tog en traditionsenlig bild i den knasiga spegeln:


Potsdamer Platz har en speciell plats i mitt hjärta. Det är en så mäktig del av Berlin, och samtidigt så märklig. Den är både levande och död på något vis, och ganska annorlunda jämfört med de andra kvarteren jag brukar hänga i. Dessutom besöker jag alltid den här platsen när jag reser till Berlin. 


Jaha, då kan man fråga sig vad man ska dit och göra. För att besöka filmmuseet såklart! Och vi lattjade runt i spegelsalen:


Tittade på snygg gammal scenografi:


Metropolis! Maschinenmensch! Mäktigt!


Sen sprang vi på den här fantastiska bilden på filmregissören Rainer Werner Fassbinder där han står och ser lite härligt slemmig ut:


På en hel vägg satt respektive års kioskvältare till film: en titel från Västtyskland och en titel från Östtyskland. En av de roligaste kontrasterna var året 1970, då Östtysklands blockbuster hette Unterwegs zu Lenin (ungefär På resa till Lenin), medan Västtysklands bidrag var Hurra, die Schule brennt! (Hurra, skolan brinner!).


Sällan har skillnaden mellan öst och väst varit lika tydlig. Snygga affischer dock. Det fanns en del andra filmer också, rätt många med lättklädda damer och/eller stolta indianer, men det är en annan historia.

Sen begav vi oss till Brandenburger Tor och såg såhär glada ut:


Titta, vi har ett byggnadsverk som ploppar ur våra huvuden! Snacka om att ha Berlin på hjärnan. Höhö.

Inga kommentarer: